veel gestelde vragen

Waarom doe je mee aan een zwangerschapscursus?

 

 

Een zwangerschapscursus is een manier om je voor te bereiden op de geboorte van je kind en het moederschap. Door de fysieke oefeningen, de ademhaling en de ontspanning leer je je lichaam beter kennen. Je leert technieken die je tijdens je bevalling kunt toepassen om zo om te gaan met pijn en angst. Je leert waar jouw valkuilen liggen in het bevalproces. En in een groep voelen vrouwen zich veelal gesteund en vinden erkenning bij elkaar. En niet onbelangrijk in deze drukke chaotische maatschappij; je maakt ruimte en tijd voor je zelf om je bewust te maken dat jij als vrouw de fysieke en geestelijke kracht hebt om je kindje te baren.

Bevallen is een natuurlijk proces. In de afgelopen decennia zijn we veel meer te weten gekomen over wat er in een zwangerschap en een bevalling gebeurt èn mis kan gaan. De grootste invloed op het eeuwen oude proces van bevallen is onze stress en de angst dat het mis gaat en de mogelijkheden dat we door medisch ingrijpen ‘gered’ kunnen worden.
Daarnaast staan we tegenwoordig minder in contact met ons lichaam en vertrouwen meer op ons weten. Als we weer leren voelen, vertrouwen op ons lichaam en leren overgeven aan het proces dan wordt bevallen minder eng.

Hoe kies je de cursus die bij je past?

De keuze begint bij je zelf. Hoe zit je in elkaar?
Ben je iemand die zich graag goed voor bereid op nieuwe dingen die gaan komen? Heb je behoefte aan contact met andere zwangere vrouwen? Wil je theoretische, praktische en/of fysieke input? Dan kun je beter een langere cursus kiezen dan één van 1,2 of 3 avonden. Er is dan meer ruimte voor jezelf, voor persoonlijke vragen, herhaling en uitwisselen van ervaringen waardoor je meer kan groeien in je vertrouwen. Cursussen opgezet vanuit de oefentherapie Mensendieck bieden vaak dit ruime pakket aan.

 

 

Beval je voor de 2e of 3e keer dan is een korte cursus prettig als opfris moment.
Toch zijn er ook vrouwen die bij de 2e of 3e bevalling voor een langere cursus kiezen om zo tijd in te ruimen om met hun nieuwe zwangerschap bezig te zijn.
Ligt jouw behoefte minder breed maar bv. meer bij ademhaling en ontspanning dan past een yoga cursus mogelijk het beste bij je.
Vaak hoor ik de termen vallen; zweverige en nuchtere aanpak. Neem contact op met de cursusleider om hierover een goede indruk te krijgen.
Praktische zaken bij het maken van je keuze zijn natuurlijk: Welke avond en tijdstip komt je het beste uit. Hoe duur is een cursus? Wordt je cursus helemaal of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar? Is de cursuslocatie bereikbaar voor jou?

 

 

 

 

 

 

Hoe is deze zwangerschapscursus opgebouwd?

De zwangerschapscursus bestaat uit 6 lessen van 1,5 uur voor de bevalling en één les met de baby’s na de bevalling. De groep grootte is ongeveer 5 tot 9 vrouwen.
In verband met het corona virus zullen de groepen uit max. 6 cursisten bestaan.

 

 

De eerste les bestaat uit kennismaking met elkaar; houding en beweging en daarop gerichte oefeningen.
De tweede les is gericht op de ademhaling, verschillende ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen.
De derde les is gericht op de ontsluiting, uitleg met de geboorteatlas erbij, herhaling en nieuwe oefeningen.
De vierde les gaat over de houdingen tijdens de ontsluiting.
De vijfde les is opgebouwd rond de uitdrijving, pershoudingen en de nageboorte.
De zesde les gaat over de periode na de geboorte en alles wat je wil weten over een pasgeboren baby, tips en herhalen.

De lessen verlopen bij iedere cursusgroep anders. De bovenstaande indeling is mijn houvast maar ik laat het regelmatig anders verlopen als ik vind dat dat nodig is.  Het is een wisselwerking tussen alle aanwezigen.

Vijf à zes weken nadat de laatste cursist uit de groep is bevallen is de babyochtend gepland op een vrijdagochtend. Hierin nemen we de tijd om bevalervaringen uit te wisselen en tips te geven voor de verzorging van je jonge baby.

Zijn er nog andere cursussen?

Je kunt je ook opgeven voor de Samen Bevalt Beter cursus. Dit is een avond programma van 2,5 à 3 uur voor zwangere vrouwen met hun partner. Er wordt uitleg gegeven over het natuurlijke bevalproces. Aanbod komt, de aanwezigheid van de partner en zijn/haar rol en jullie samen zijn als team. We oefenen met de ademhaling en ontspanning en enkele massagetechnieken. Positieve en negatieve beïnvloeding van het bevalproces, waar let je op? Een zinvolle en leuke avond!

 

 

 

 

 

 

 

 

Mochten jij en je partner het fijner vinden om al deze informatie en oefening thuis te ontvangen. Je persoonlijke vragen kunnen stellen. Op een tijdstip dat jullie het beste uitkomt. Dan kan dit ook, neem dat persoonlijk contact met me op door te mailen of te bellen.

Wat levert de cursus mij op?

De cursus kan je veel leren waar je ook later nog profijt van hebt. Vertrouwen te krijgen en hoe om te gaan met angst en pijn. Bewustwording van je ademhaling, je houding en hoe te ontspannen.
Verder levert de groep je contacten op met moeders in een zelfde fase. Je zult  mogelijk behoefte hebben aan uitwisseling van ervaringen vooral na de bevalling.

 

 

De cursus is geen therapie!
Zoek je hulp op jouw specifieke zwangerschapsklachten (bv. bekkeninstabiliteit, hevige rugklachten of sterke angsten) dan heb je individuele begeleiding/therapie nodig. In de lessen in groepsverband kan maar in beperkte mate persoonlijke aandacht geven worden, dit is ook afhankelijk van de groepsgrootte. Overleg vooraf met de cursusleider, zodat je verwachtingen overeenkomen met wat de cursus je kan bieden.

Wanneer begin ik met de cursus?

Om zoveel mogelijk profijt te hebben van wat je leert in de cursus is het beste tijdstip om te starten ongeveer 2,5 maand voor je uitgerekende datum. Dan heb je zo’n 3 à 4 weken voor je uitgerekende datum de cursus afgerond. Je wordt de laatste weken voor de bevalling steeds minder mobiel en bewegen kost over het algemeen dan meer energie.

Wat zijn de kosten?

De zwangerschapscursus van 7 bijeenkomsten kosten € 165,00. Dit is inclusief reader.
De Samen Bevalt Beter cursus van 1 bijeenkomst met je partner kost € 48,00.
De ouder & kind bijeenkomst kost € 10,00.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het cursusgeld moet altijd voor aanvang van de cursus zijn bijgeschreven om toegang toe de cursus te hebben. Wil je het bedrag bij je zorgverzekeraar indienen voor vergoeding houdt er dan rekening mee dat zorgverzekeraars vaak pas vergoeden als je de zorg gehad hebt. Dus na de laatste les voor de bevalling.

Waar worden de cursussen gegeven?

De cursussen worden gegeven in de Praktijk Natuurlijk Bewegen.
Deze bevindt zich in het gebouw van de voormalige huishoudschool aan de
Prinses Margrietlaan 86/4 1421 XJ in Uithoorn.
De praktijk zit op de 1e verdieping via de trap te bereiken en heeft zijn ingang aan de voorzijde van het pand.
Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.
De praktijk voor verloskunde zit in dit zelfde pand op de begane grond.